×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 533

Πρακτικές λύσεις για πότισμα στις διακοπές

Πρακτικές λύσεις για πότισμα στις διακοπές

Ένα από τα βασικότερα προβλήματα που έχουμε όταν φεύγουμε για διακοπές είναι πως θα ποτίζονται τα φυτά μας την περίοδο της απουσίας μας. Tο καλοκαίρι τα φυτά μας χρειάζονται τακτικό πότισμα διαφορετικά δε θα τα βρούμε και σε τόσο καλή κατάσταση όταν επιστρέψουμε. Θα πρέπει, λοιπόν, να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε τα φυτά μας να μην υποστούν τις συνέπειες από τις υψηλές θερμοκρασίες και την δική μας απουσία.

Ας δούμε κάποιους πρακτικούς τρόπους για να λύσουμε το πρόβλημα..

Αυτόματο πότισμα

Το σύστημα αυτόματου ποτίσματος είναι η ιδανική λύση που μπορεί να υπάρχει και σε μόνιμη βάση. Είναι κατάλληλο τόσο για τους μεγάλους κήπους όσο και τις βεράντες.  Τοποθετώντας αυτόματο πότισμα, ρυθμίζουμε την ώρα, διάρκεια και συχνότητα ποτίσματος των φυτών μας πολύ εύκολα κάνοντας και οικονομία στο νερό. Συνίσταται για απουσία μεγάλης διάρκειας ή για κήπους με αρκετά φυτά.

Αυτοποτιζόμενες γλάστρες

Πρόκειται για γλάστρες – δοχεία με μοντέρνο σχεδιασμό, που μέσω ενός ειδικού συστήματος που διαθέτουν, αποθηκεύουν νερό στο κάτω ή πλαϊνό μέρος τους και το αποδεσμεύουν σταδιακά στο φυτό. Στη αγορά εκτός από γλάστρες υπάρχουν και αυτοποτιζόμενες ζαρντινιέρες. Υπολογίζεται ότι μπορούν να υποστηρίξουν το πότισμα του φυτού μας χωρίς δική μας «παρέμβαση», για διάστημα περίπου ενός μηνός.

Κρύσταλλοι αποθήκευσης νερού

Πρόκειται για μία σχετικά άγνωστη αλλά αποτελεσματική λύση για να ποτίζονται τα φυτά μας όταν είμαστε διακοπές. Οι κρύσταλλοι αυτοί, όταν είναι στεγνοί, μοιάζουν με κόκκους ζάχαρης αλλά στην πράξη, λειτουργούν σαν σφουγγάρια απορροφώντας ποσότητα νερού πολύ μεγαλύτερη του όγκου τους την οποία στη συνέχεια αποδεσμεύουν σταδιακά – μέχρι και σε διάστημα 3-4 εβδομάδων – δροσίζοντας το φυτό. Είναι λοιπόν ιδανικοί για να καλύψουν τις ανάγκες των φυτών μας όταν λείπουμε διακοπές – ιδιαίτερα δε των φυτών που έχουμε στις γλάστρες του μπαλκονιού μας. Σκάβουμε μικρές τρυπούλες σε λίγο βάθος και ρίχνουμε μία κουταλιά της σούπας για μεσαίου μεγέθους γλάστρα. Αμέσως μετά ποτίζουμε καλά το φυτό και επαναλαμβάνουμε το πότισμα μετά από 1-2 ώρες. Συνίσταται για μικρό αριθμό φυτών και για απουσία μικρής-μεσαίας διάρκειας.

Σακούλες ποτίσματος με φυτίλι

Πρόκειται για πλαστικές σακούλες με υφασμάτινο φιτίλι που αποδεσμεύουν σταδιακά υγρασία στο φυτό. Με αυτό τον τρόπο, τα φυτά μας θα έχουν νερό για μία εβδομάδα περίπου. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να προσθέσουμε το νερό και να τα κρεμάσουμε σε κάποιο σημείο, κατά προτίμηση να μην το βλέπει ο ήλιος και εξατμίζεται γρηγορότερα το νερό που περιέχουν.

Μπάλες ποτίσματος

Είναι πλαστικές ή γυάλινες μπάλες τις οποίες γεμίζουμε με νερό, τις τοποθετούμε μέσα στη γλάστρα και αυτές διοχετεύουν το νερό σταδιακά. Συνήθως δεν έχουν μεγάλη χωρητικότητα..Είναι μια απλή, εύκολη και καλαίσθητη λύση. Συνίσταται για μικρό κήπο και για ολιγοήμερη απουσία.

Μπουκάλι με νερό

Αυτή είναι η πιο εύκολη και πιο οικονομική. Είναι η αυτοσχέδια δωρεάν εκδοχή της μπάλας ποτίσματος. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ένα πλαστικό μπουκάλι για κάθε γλάστρα. Χρησιμοποιούμε μπουκάλια νερού ή αναψυκτικών του ενάμιση λίτρου, στο καπάκι των οποίων κάνουμε μία μικρή τρυπούλα ή εφαρμόζουμε τα ειδικά πώματα – σταλάκτες – που μπορούμε να αγοράσουμε. Τοποθετούμε λίγα εκατοστά μέσα στο χώμα γυρισμένα ανάποδα, αφήνοντας το νερό να χύνεται σιγά σιγά και να δροσίζει το φυτό μας.

Δοχείο με σχοινί η φιτίλι

Μια από τις καλύτερες και πιο αποτελεσματικές πατέντες ποτίσματος είναι το πότισμα με σχοινί ή φιτίλι. Είναι πολύ απλή κατασκευή, μπορούμε να ποτίσουμε οικονομικά δεκάδες γλάστρες και αναλόγως το δοχείο που θα χρησιμοποιήσουμε, μπορεί να είναι κατάλληλο ακόμα και για μεγάλη απουσία.

Η διαδικασία είναι πάρα πολύ απλή. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ένα δοχείο ικανό να χωρέσει το νερό που είναι απαραίτητο για το πότισμα και ένα φιτίλι ή απορροφητικό κουβάρι σπάγκου ή κομμάτι ύφασμα στο κατάλληλο μήκος, ικανό να ενώνει τον πάτο του δοχείου με τη γλάστρα. Βουτάμε τη μία άκρη από το φιτίλι ή όποιο άλλο υλικό χρησιμοποιήσουμε στον πάτο του δοχείου και την άλλη στο εσωτερικό της γλάστρας που θέλουμε να ποτιστεί. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα κατσαβίδι ή κάτι παρόμοιο για να ωθήσουμε το σπάγκο μέσα στο χώμα. Το φιτίλι θα αρχίσει να μουσκεύεται σιγά σιγά σε όλο του το μήκος και έτσι θα μεταφέρει νερό από το δοχείο στη γλάστρα. Μπορούμε να ενώσουμε όσες γλάστρες θέλουμε με τα ανάλογα φιτίλια. Συνίσταται για μεγάλη απουσία και μεγάλο κήπο ή πολλές γλάστρες σε σκιερό μέρος.

Μικρά μυστικά:

–  Τοποθετούμε τα φυτά σε απόλυτα σκιερό μέρος όσο λείπουμε. Μειώνεται έτσι αισθητά η ποσότητα νερού που χρειάζονται καθημερινά.

–  Το τελευταίο βράδυ, πριν φύγουμε για διακοπές, κάνουμε ένα καλό κατάβρεγμα σε όλα τα φυτά και ένα πλούσιο πότισμα.
Πριν φύγουμε για διακοπές, καθαρίζουμε τη σκόνη από τα φύλλα με ένα βρεγμένο πανί.

–  Σκεπάζουμε το χώμα με άχυρα ή με φλοιό πεύκου ή με μία πετσέτα για να μειώσουμε την εξάτμιση.

–  Τοποθετούμε τα φυτά σε όσο μεγαλύτερες γλάστρες γίνεται. Όσο πιο μικρή είναι η γλάστρα τόσο πιο μεγάλη ανάγκη έχει για νερό.

–  Ειδοποιούμε κάποιον συγγενή ή κάποιον γείτονα να έχει το νου του σε περίπτωση μεγάλης απουσίας, όποιον τρόπο και να επιλέξουμε γιατί πάντα κάτι μπορεί να πάει στραβά.

    Όλους τους παραπάνω τρόπους ποτίσματος κατά την απουσία μας, επιβάλλεται να τους έχουμε δοκιμάσει λίγο καιρό πριν λείψουμε, ώστε αν υπάρξει κάποιο πρόβλημα ή κάποια λάθος ρύθμιση, να έχουμε το χρονικό περιθώριο να τα διορθώσουμε.